liczby pierwsze
v33xt: podaj wazystkie liczby naturalne p, dla których 2p−1 i 2p+1 to liczby pierwsze. jakiś sposób?
narazie widzę 2 i 3, sa jeszcze jakieś inne przypadki?
29 wrz 21:10
Jack: zadanie konkursowe ?
29 wrz 21:12
v33xt: zwykła lista z liceum
29 wrz 21:13
v33xt: pierwsze*, źle napisałem
29 wrz 21:13
Janek191:
p = 6
29 wrz 21:14
Janek191:
p = 15
29 wrz 21:15
v33xt: @up wszystkie pierwsze, dla których 2p+1 i 2p−1 też sa pierwsze
29 wrz 21:15
Janek191:
Podaj wszystkie liczby pierwsze p, dla których 2p − 1 i 2p + 1 to .... ?
29 wrz 21:16
v33xt: tak, dokładnie − 2p−1 i 2p+1 to też liczby pierwsze, narazie tylko 2 i 3 wychwyciłem
29 wrz 21:18
v33xt: a trzeba podać liczbe p, która spełnia tę zależność
29 wrz 21:18
Janek191:
To masz p = 2 lub p = 3.
29 wrz 21:20
v33xt: no to widzę, a moje pytanie brzmi następujaco:
czy istnieja inne liczby, o których nie wiem, że spełniaja ten warunek?
29 wrz 21:21
PW: Tak to jest, gdy zamiast podać dokładnie treść zadania, jednym tchem snuje się przypuszczenia.
29 wrz 21:27
v33xt: Jeszcze raz podaję dokładnie:
podaj wszysrkie liczby pierwsze p, dla których 2p−1 oraz 2p+1 to też liczby pierwsze. Czy sa
jakieś inne niż 2 i 3?
29 wrz 21:30
PW: (2p−1), 2p, (2p+1) to trzy kolejne liczby naturalne. Wśród nich jest jedna podzielna przez 3.
Gdyby tą podzielną przez 3 miała być środkowa liczba 2p, to p musiałaby być wielokrotnością 3.
Ponieważ ma być liczbą pierwszą, to musi być p = 3.
Co dalej?
29 wrz 21:53
Saizou :
a czy to czasem nie jest trochę przerobiona hipoteza liczb bliźniaczych ?
29 wrz 22:22
PW: Poszedłbym dalej tym samym tropem.
Jeżeli podzielna przez 3 jest liczba (2p−1), czyli dla pewnej naturalnej k
2p − 1 = 3k,
to
2p + 1 = 3k +2
i w konsekwencji
(2p − 1)(2p + 1) = 3k(3k+2);
lewa strona jest iloczynem 2 liczb pierwszych, a więc po prawej musi być k = 1

skąd
2p − 1 = 3•1
p = 2.
29 wrz 22:46
PW: Przedobrzyłem. Wystarczyło
2p − 1 = 3k ⇒ k = 1
(bo lewa strona jest liczbą pierwszą), stąd 2p − 1 = 3, czyli p = 2.
30 wrz 08:32