Usunąć niewymierność z mianownika
totylkoja: Usunac niewymiernosc z mianownika
prosze o pomoc, bo nie spotkalem sie z czyms takim jeszcze...
29 wrz 20:48
===:
pomnóż licznik i mianownik przez przez (√2−3√2)
29 wrz 21:05
===:
jednak nie
29 wrz 21:13
totylkoja: no wlasnie rozpisuje i rozpisuje i nic xD
mozliwe, ze trzeba tu uzyc a3−b3
29 wrz 21:21
===:
| | 1 | | 3√2−1 | |
= |
| = |
| = |
| | 3√2((3√2)2+3√2+1) | | 3√2((3√2)2+3√2+1)(3√2−1) | |
29 wrz 21:21
jc:
= 1 − 3√2 /2
29 wrz 21:26
totylkoja: ale twoje pierwsze wyrazenie nie rowna sie mojemu chyba..
29 wrz 21:29
===:
chyba nie całkiem Kol jc
29 wrz 21:30
totylkoja: aha juz widze, dziekuje ===
29 wrz 21:32
===:
| | 1 | |
Twoje wyrażenie to |
| i wyłącz w mianowniku 3√2 |
| | (3√2)3+3√2+(3√2)2 | |
29 wrz 21:32
===:
29 wrz 21:33