PRAWDOPODOBIEŃSTWO
Sinus: Niby oczywiste, ale właśnie takie jest najtrudniej dowodzic

1. Wykaż, że jeśli A,B należą do Omegi, gdzie A i B są zdarzeniami, że P(A)=1 i P(B)=1, to P(A
częśc wspólna z B)=1.
2. Wykaż, że jeśli A,B należą do Omegi, gdzie A i B są zdarzeniami, że P(A)+P(B)=0, to P(A
częśc wspólna z B)=0
29 wrz 20:25
Janek191:
P(A) = 1 i P(B) = 1 ⇒ A = B = Ω
oraz
A ∩ B = A = Ω
więc
P( A ∩ B ) = 1
29 wrz 20:41
Janek191:
2. P(A) ≥ 0 dla A ⊂Ω
więc
P(A) + P(B) = 0 ⇒ P(A) = 0 ∧ P(B) = 0 ] ⇒ [ A = ∅ ∧ B = ∅ ]
⇒ A ∩ B = ∅ ⇒ P( A ∩ B ) = P( ∅ ) = 0
29 wrz 20:59
Sinus: Ech no tak, z prawdopodobieństwa na zbiory i z powrotem w prawdopodobieństwo. Dziękuję.
29 wrz 21:22