Oblicz
lolo: | 8+(log25)3 | |
| +1= |
| log516+log25−2 | |
29 wrz 20:11
xyz: w liczniku masz wzór skróconego mnożenia, rozpisz go, a w mianowniku zamień podstawę log516
na 2
29 wrz 20:20
lolo: Pomocy! Podnioslam gore do 3, skorzystalam ze wzorow skroconego mnozenia (suma sześcianów),
ale nwm co z dolem?
29 wrz 20:22
lolo: Aaaa oki dzieki!
29 wrz 20:22
Jack:
8 = 23
i teraz ze wzoru a3+b3 = ...
29 wrz 20:23
lolo: zamieniłam mianownik ale nadal nie wiem co z nim dalej zrobic
2 paź 13:37
Adamm: | | 8+(log25)3 | | 8log25+(log25)4 | |
= |
| +1= |
| +1= |
| | 4log52+log25−2 | | 4+log225−2log25 | |
| | log25(log25+2)(log252−2log25+4) | |
= |
| +1= |
| | log225−2log25+4 | |
=log
25(log
25+2)+1=log
225+2log
25+1=(log
25+1)
2 dalej do się chyba nie da uprościc
2 paź 13:44
2 paź 13:46
2 paź 13:47
grthx: Zadanie jest takie
Wykaz ze
to co napisal lolo = U{1}[log22}
Napiszesz mu swoje rozwiazanie a on napisze ze w ksiazce ma to rozwiazanie
2 paź 14:05