Pytanie teoretyczne dot. pochodnych
Macko z Bogdanca: Pytanie teoretyczne dot. pochodnych (zonaczenia)
Np mamy obliczyc pochodna funkcji 2x w punkcie x
0=1
| | f(x0+h)−(f0) | |
I tak jak normalnie liczymy ze wzoru f '(x)= |
| ... |
| | h | |
Spotkalem sie jeszcze w ksiazce i innych zrodlach, ze pochodna w punkcie mozna oznaczac jako
| df(x) | |
| x=1 I mam takie pytanie czy to jest to samo tylko piszemy to zamiast f '(x), |
| dx | |
czy troche inaczej sie tego uzywa? Jesli ktos molgby zademonstorwac to bylbym wdzieczny
29 wrz 19:18
PW: To samo, jednak f'(x) podałeś błędną definicję − ma być granica tego ilorazu różnicowego, a nie
sam iloraz.
29 wrz 19:22
Macko z Bogdanca: To przepraszam dopiero zaczynam ten dzial i jeszcze musze sie wiele nauczyc
29 wrz 19:27
Macko z Bogdanca: A jeszcze pytanie zeby byc w 100% pewny...
To bedzie wygldalo tak?
| df(−1) | | lim | | 3(dx−1)−5+8 | | lim | | 3dx−8+8 | |
| = |
| |
| = |
| |
| =3 |
| dx | | x→0 | | dx | | x→0 | | dx | |
29 wrz 19:45
Saizou :
| df | |
| jest tym samym co f'(x) |
| dx | |
Każdy z tych zapisów ma plusy i minusy, chociaż do dalszych rozważań (wg mnie) lepszy
29 wrz 19:45
Saizou :
f(x)=3x−5
| f(x+h)−f(x) | | 3(x+h)−5−(3x−5) | | 3x+3h−5−3x+5 | | 3h | |
| = |
| = |
| = |
| =3 przy h→0 |
| h | | h | | h | | h | |
| | df | |
zatem |
| =f'(x)=3 , stąd f'(3)=3 |
| | dx | |
29 wrz 19:47
Saizou :
| | df | | df(x) | |
i zapisujemy |
| a nie |
| x, |
| | dx | | dx | |
| df | | d(funkcja którą różniczkujemy) | |
| oznacza |
| |
| dx | | d(po jakiej zmiennej) | |
29 wrz 19:49
Macko z Bogdanca: Super, dziekuje
29 wrz 19:50