Granica funkcji w punkcie
Jk: Witam, potrzebuję pomocy w dziale granicja funkcji w punkcie, iż przez jedną lekcje nic nie
zrozumiałem..
Zad.
Uzasadnij, że:
funkcja f(x) = 3x+7 ma w punkcie x0=5 granice równą14
29 wrz 19:18
Mila:
Funkcja jest określona jednym wzorem i x=5∊D
| | 3 | | 3 | | 3 | | 1 | |
limx→5 |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x+7 | | 5+7 | | 12 | | 4 | |
29 wrz 19:48
Mila:
A może trzeba z definicji?
Co miałeś na tej lekcji?
29 wrz 19:49
Jk: Miałem tylko wprowadzenie do tego i tą definicję "Liczba g jest granicą funkcji f..." ale
totalnie nic z niej nie rozumiem, dlatego nie wiem jak sie zabrać za to zadanie, iż tylko
jedną lekcje o tym mielismy i jeden przykład
29 wrz 19:52
PW: Chyba że idzie o wykazanie tego z definicji ...
29 wrz 19:53
PW: O, zanim zrobiłem kawę, to sprawa się wyjaśniła ...
29 wrz 19:54
Saizou :
PW o tej godzinie kawę ?
Musisz pokazać ze dla |x−x
0|<δ ⇒ |f(x)−g|<ε, tzn
| | 3 | | 1 | |
|x−5|<δ ⇒ | |
| − |
| |<ε |
| | x+5 | | 4 | |
29 wrz 20:00
Mila:
Czy taka była definicja?
Liczbę g nazywamy granicą funkcji f w punkcie x0, jeżeli dla każdego ε > 0
istnieje takie δ > 0, że dla każdego x spełniającego nierówność
0 < |x − x0| < δ
jest spełniona nierówność
|f(x) − g| < ε.
29 wrz 20:00
Jk: Czyli z tego co rozumiem podany wzór jest odp?
29 wrz 20:00
Mila:
Zostawiam problem młodym.
29 wrz 20:01
Jk: Definicja: Liczba g jest granicą funkcji f w punkcie x0, jeśli dla każdego ciągu (xn)
zbieżnego do x0, o wyrazach nalezacych do dziedziny funkcji f i roznych od x0, ciag (f(xn))
jest zbiezzny do g.
29 wrz 20:04
Saizou :
Poprawiam zapisy i pisze rozwiązanie
| | 3 | | 1 | | 12−x−7 | | −x+5 | | x−5 | |
| |
| − |
| |=| |
| |=| |
| |=| |
| | |
| | x+7 | | 4 | | 4(x+7) | | 4(x+7) | | 4(x−5+12) | |
korzystając z nierówności 0<|x−5|<δ oraz |a+b|≤|a|+|b| otrzymujemy oszacowanie
| | x−5 | | δ | | δ | | δ | |
| |
| |≤ |
| ≤ |
| = |
| |
| | 4(x−5+12) | | 4|x−5|+4|12| | | 4·12 | | 48 | |
| | 3 | | 1 | |
wystarczy wziąć δ=48ε i mamy | |
| − |
| |<ε |
| | x+7 | | 4 | |
| | 3 | | 1 | |
z dowolności ε otrzymujemy że granica |
| = |
| przy x→5 |
| | x+7 | | 4 | |
29 wrz 20:20
Jk: Dziękuję za pomoc i poświęcenie, bo w życiu bym tego nawet nie ruszył
29 wrz 20:24
Saizou :
Pytanie czy to rozumiesz ?
29 wrz 20:31
Mila:
Saizou, miał definicję Heinego.
29 wrz 21:04
Saizou :
Ale definicja Heinego jest niepraktyczna do pokazywania że granica istnieje
29 wrz 22:33
Mila:
Teraz nauczyciele często podają definicję Heinego. Ja praktycznie bardzo rzadko z niej
korzystałam.
Chyba, że było takie polecenie.
29 wrz 23:50
Metis:
29 wrz 23:53