rachunek różniczkowy
wojtk: dla jakiej wartosci parametru k funkcji f jest funkcja rosnaca w calej swojej dziedzinie
f(x) = x3 + (k+2)x−10
29 wrz 18:20
Janek191:
f '(x) = 3 x
2 + k + 2 > 0
3 x
2 > − k − 2
k ∊ ℛ
======
29 wrz 18:29
Janek191:
Źle

k > − 2
=====
29 wrz 18:32
wojtk: dzieki
29 wrz 18:32
wojtk: Możesz to dokładniej obliczyć?
bo nie wiem jak z 2 > −k−2/3
zrobiło się k>−2
29 wrz 18:36
Jack: to pomysl tak
3x2 + k + 2 > 0
gdy Δ <0
wspolczynniki a,b,c to a = 3, b = 0, c = k+2
zatem
Δ = 02 − 4*3(k+2) = −12(k+2)
−12(k+2) < 0 / : (−12)
k+2 > 0
k > − 2
29 wrz 19:02
piotr: k≥−2
29 wrz 19:31
wojtk: Dzięki
29 wrz 20:33