Sprawdź, która liczba jest większa. A czy B
Mati: Sprawdź, która liczba jest większa. A czy B
A= √11 − √10 B= √6 − √5
29 wrz 18:19
Jack:
1.podziel je przez siebie
2. usun niewymiernosc z mianownika
3. juz wszystko jasne.
29 wrz 18:37
Jack: chociaz to nie takie proste wlasciwie.
29 wrz 18:47
Antonni: Mati w ktorej jestes klasie bo nie wiem jakich narzedzi moge uzyc do oblizcenia tego ?
29 wrz 18:54
PW: Bardzo łatwo rozwiążemy zadanie pokazując, że ciąg
an = √n+1 − √n
jest malejący (nie dzielić − odejmować).
Po takim dowodzie wszystkie tego typu zadania mamy rozwiązane, np. która liczba jest większa:
√17 − √16, czy √133 − √132.
29 wrz 18:56
jc: Druga jest większa.
√11+
√10 >
√6+
√5
29 wrz 18:57
Jack: a no przeciez...
29 wrz 19:00