Rachune różniczkowy Funkcje rosnące i malejące
wojtk: dla jakiej wartosci parametru k funkcji f jest funkcja rosnaca w calej swojej dziedzinie
Powiedzcie mi czy dobrze to robiłem
| | 1 | | 3 | |
a) f(x) = |
| x3 + |
| x2 +kx +1 |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
f(x) = |
| x3 + |
| x2 +kx +1 /*6 |
| | 3 | | 2 | |
f(x) = 2x
3 + 9x
2 + 6kx + 6
f'(x) = 6x
2 + 18x + 6k /:6
f'(x) = x
2 + 3x + k >0
I teraz licze delte?
29 wrz 17:47
Jack: nie mozesz funkcji sobie mnozyc i dzielic.
a) policz odrazu pochodna
a potem pochodna ≥ 0
29 wrz 17:49
wojtk: Jaki głupi jestem, przecież to od razu wyjdzie f'(x) = x
2 + 3x + k po policzeniu pochodnej od
razu

a ja się bawię w mnożenie i dzielenie
29 wrz 17:52
wojtk: Mógłbyś mi napisać krok po kroku jak to zrobić?
Bo niby wynik dobry wychodzi, ale sensu brak jak licze delte
Δ=9−4k
9=4k /4
29 wrz 17:59
Jack:
f'(x) = x
2 + 3x + k
x
2 + 3x + k > 0
Δ < 0
Δ = 9 − 4k
czyli 9 − 4k < 0
4k > 9
29 wrz 18:03
wojtk: No dzięki, rozumiem, ale mógłbyś mi napisać dlaczego Δ<0 skąd to się wzieło i dlaczego?
29 wrz 18:06
PW: Powinno być:
f'(x)
≥ 0
dla wszystkich x, to znaczy
x
2 + 3x + k ≥ 0.
Funkcja kwadratowa przyjmuje wyłącznie wartości nieujemne wtedy i tylko wtedy, gdy jej wyróżnik
Δ ≤ 0.
| | 9 | | 9 | |
Oznacza to, że k ≥ |
| . Dla k = |
| funkcja kwadratowa nie zmienia znaku w sąsiedztwie |
| | 4 | | 4 | |
miejsca zerowego, więc nie ma tam ekstremum (jest punkt przegięcia).
29 wrz 19:12
PW: Korekta: w ostatnim wierszu powinno być:
... więc funkcja f nie ma tam ekstremum (jest punkt przegięcia).
29 wrz 19:14