Obliczyć i przedstawić za pomocą potęg
AB: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadanka. Trzeba to policzyć, zapisać i przedstawić za pomocą
potęg. Proszę o dokładne opisanie jak to policzyć. Włos ludzki ma średnice ok 10−4 m. Ile
to milimetrów? Jak gruby byłby włos powiększony tysiąc razy? Jaką grubość miałby włos
powiększony milion razy
29 wrz 16:31
Janek191:
10−4 m = 10−4*103 mm = 10−1 mm = 0,1 mm
0,1 mm * 1000 = 10−1mm*103 = 102 mm
29 wrz 17:08
Antonni: Jesli wlos ludzki ma srednice d=10−4m
to powiekszony tysiac razy ma d= 10−4*10{3)= 10−1m
powiekszony milion razy ma srednice d= 10−4*106= 102m
1mm= 10−3m
104m= 10−4*10−3= 10−7mm
29 wrz 17:10