wyznacz
martaduda1201: wyznacz wysokość i krawędź boczną ostrosłupa prawidłowego czworokątnego który krawędź podstawy
wynosi 12cm a krawędź boczna jest nachylona do podstawy po kątem 60stopni
29 wrz 15:24
Jack:

a = 12
=====
b *
√3 = H
H = 6
√2 *
√3 = 6
√6
==============
z Pitagorasa
H
2 + b
2 = x
2
(6
√6)
2 + (6
√2)
2 = x
2
x = ...
29 wrz 16:24
martaduda1201: i tylko tyle? a jeszcze jakos łatwiej wyjasnic to?
29 wrz 16:26
Jack: a co chcesz wiecej robic?
29 wrz 16:27
martaduda1201: wyjasnij mi dokładnie krok po kroku
29 wrz 16:28
Jack: ale tu nie ma co wyjasniac.
wiesz chyba co to jest tangens?

i Pitagoras?
29 wrz 16:29
martaduda1201: tak wiem
29 wrz 16:30
Jack: no to co jest niejasne?
29 wrz 16:32
martaduda1201: wszystko
29 wrz 16:33
Jack: no to musisz pytac nauczyciela bo ja wszystko nie umiem wytlumaczyc.
29 wrz 16:41