prosze o rozwiązanie
natalia770: W liczbie dwucyfrowej cyfra dziesiątek jest o 3 większa od cyfry jedności.Iloczyn tej liczby i
sumy jej cyfr jest równy 364.Jaka to liczba?
Funkcja kwadratowa
29 wrz 09:44
ICSP: x − cyfra jedności , x ∊ N
x + 3 − cyfra dziesiątek
n − liczba
n = 10(x+3) + x = 11x + 30
suma cyfr : 2x + 3
iloczyn liczby i sumy cyfr : (11x + 30)(2x + 3)
(11x + 30)(2x + 3) = 364
x = 2
n = 11x + 30 = 22 + 30 = 52
29 wrz 09:48
ICSP: x ∊ {0 , ... , 9}
29 wrz 09:48
natalia770: Skąd się wzielo 11x + 30 ?
29 wrz 09:51
piotr1973: x−y=3
(10x+y)(x+y)=364
⇒ x = 5, y = 2
29 wrz 09:51
piotr1973: rozwiązaniem układu jest również para x = −71/22, y = −137/22, ale tą oczywiście odrzucamy
29 wrz 09:54
piotr1973: liczba ta to 52
29 wrz 09:56