28 wrz 23:28
Qulka: W(X)=x4−2x3−3x2+4x−1=(x2−3x+1)(x2+x−1)
28 wrz 23:55
Janek191:
W(x) = x4 − 2 x3 −3 x2 + 4 x − 1 =( x2 + a x − 1)*( x2 + b x + 1)
Mamy
x4 + b x3 + x2 + a x3 + ab x2 + a x − x2 − b x − 1 =
= x4 + ( b + a) x3 + a b x2 +(a − b)x − 1
więc
a + b = − 2
a*b = − 3
a − b = 4
−−−−−−
2 a = 2
a = 1
====
1*b = − 3
b = − 3
=====
zatem
W(x) = (x2 + x − 1)*( x2 − 3 x + 1)
=========================
29 wrz 07:27
Jack: 250.
Dzielniki 1: −1, 1
Dzielniki 9 :−9,9,−3,3,−1,1
z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych mamy, ze jedynymi pierwiastkami wymiernymi tego
wielomianu moga byc:
−9,9,−3,3,−1,1
29 wrz 08:46
Jack: udwodnij ze zaden z nich nie jest pierwiastkiem
29 wrz 08:46
Janek191:
W z. 250 trzeba wykazać,że ten wielomian nie ma pierwiastków rzeczywistych, a nie
wymiernych.
Ma pierwiastki zespolone .
29 wrz 09:13
Mariusz:
Janek wyrazy wolne nie muszą być jedynkami
Jeśli już to powinniśmy rozpatrzeć taki rozkład
x4−2x3−3x2+4x−1=(x2+ax+b)(x2+cx+d)
chociaż według mnie lepiej będzie najpierw do różnicy kwadratów sprowadzić
29 wrz 09:38
Mariusz:
W(x)=(x2−x)2+(x−3)2
29 wrz 09:40
Mariusz:
Dla zera i jedynki drugi składnik będzie różny od zera
Dla trójki pierwszy składnik będzie różny od zera
Dla pozostałych wartości x obydwa składniki będą różne od zera
29 wrz 09:46