Koper :

Oblicz x
28 wrz 23:09
Koper : Pytanie brzmi 'Ile centymetrów ma przekątna x tego czworokąta jeśli wiadomo że jej długość
wyraża się liczbą całkowitą?'
28 wrz 23:11
Omikron: Zastosuj nierówność trójkąta dla dwóch powstałych trójkątów.
2+3>x
2+x>3
3+x>2
8+5>x
8+x>5
5+x>8
Wychodzi ostatecznie x>3 i x<5, czyli x=4
28 wrz 23:14
Koper : Nie wpadł bym na to

dziękuję
28 wrz 23:15
Omikron: Proszę
28 wrz 23:16
Qulka:
x2=22+32−2•2•3•cosα
x2=82+52+2•8•5•cosα
więc
x2=(80•13+12•89)/92
x=4,7867570
28 wrz 23:16
Qulka: nie zdążyłam przeczytać pytania zanim zaczęłam rozwiązywać
28 wrz 23:17