Rozwiaz rownanie
676: Rozwiaz rownanie Sinx=sin(x−π) z gory dziekuje za pomoc
28 wrz 21:04
jc: Pomoże Ci tożsamość sin (x−π) = − sin x.
28 wrz 21:07
676: Witam a dlaczego tak skad ro sie wzięło?
28 wrz 21:09
Antonni: Spojrz do wzorow redukcyjnych i rozwiazuj dalej
28 wrz 21:10
676: Niestety zagladalem i dalej tego nie rozumiem. Mialem pomysl zeby zrobic to wzorem na roznice
katow...
28 wrz 21:11
Antonni: skoro sin(π−x)= sinx to sin(x−π)=−sinx
To probuj swoim sposobem robic
28 wrz 21:15
prezent.: x−π=x+2kπ? Czy coś źle piszę.
28 wrz 22:07
prezent.: tamto nie zadziała, czyli x−π=π−x+2kπ
x=π+kπ
28 wrz 22:09
Antonni:

Ja probowalbym narysowac wykres y=sin(x) (czarny i wykres y=−sin(x) czerwony i to
analizowac
28 wrz 22:16
prezent.: x=π+kπ
28 wrz 22:52
prezent.: albo samo kπ
28 wrz 22:52
Qulka: i wychodzi że x=π+kπ
28 wrz 22:52
Antonni:
28 wrz 22:54