ciągi
meander: Wyznacz najwiekszy wyraz ciagu an= 33n−n3
28 wrz 20:52
Antonni: a1= 33*1−1= 32
a2= 33*2−23= 66−8=57
a3= 99−27= 72
a4= 33*4−43= 132−64= 58
a5− 33*5−53= 165−125= 40
a6= 33*6−63= <0
dalej juz beda wyrazy o wartosciach ujemnych
28 wrz 20:58
Janek191:
66 − 8 = 58

!
28 wrz 21:01
Antonni: LIczylem w pamieci moglem sie pomylic .
Przeciez poprawil by sobie . .
28 wrz 21:04
Omikron: Niech f(n)=−n3+33n i n∊N+
f'(n)=−3n2+33=−3(n2−11)=−3(n−√11)*(n+√11)
Maksimum w n=√11, a ponieważ n∊N+ to szukamy najbliższej naturalnej liczby.
n=3
28 wrz 21:06