Wykresy z wartoscia bezwzgledna
Antonni: Dane sa liczby d>c>b>a>0
A) Sporzadz wykres funkcji
f(x)= |x−d|+|x−c|+|x−b|+|x−a| dla dowolnie obranych licz a,b, c, d
B) Podaj najmniejsza wartosc tej funkcji
C) Czy jest to jej minimum w sensie definicji 13.10
Piszse tta definicje .
Mowimy ze funkcja f(x) osiaga maksimum w punkcie x0 , wtedy gdy istnieje takie otoczenie U
punktu x0 w ktorym funkcja ta jest okreslona i
∀x∊U (x≠x0⇒f(x)<f(x0) )
Podobnie okreslamy minimum funkcji w punkcie x0
A) Zrobilem wykres tej funkcji
Bedzie tak
f(x)= −4x+(a+b+c+d) dla x<a
f(x)= −2x+(−a+b+c+d) dla a≤x<b
f(x)= −a−b+c+d dla b≤x<c
f(x)= 2x+(−a−b−c+d) dla c≤x<d
f(x)= 4x+(−a−b−c−d) dla d≤x
W pozostalych punktach prosze o pomoc
28 wrz 20:46
Antonni:
28 wrz 21:18
Qulka: dla dowolnie obranych liczb ... oznacza że masz sobie wybrać jakieś konkretne cztery liczby i
dopiero wykonać
28 wrz 21:23
Antonni: Dobry wieczor .
Tak ja to zrobilem w zeszycie
Mam tylko odpowiedz w ksiazce bez wytlumaczenia ze
B) najmniejsza wartosc tej funkcji to :−a−b+c+d (dlatego rozpisalem na przedzialy tak
C) Nie .
28 wrz 21:27
Qulka: B) jak zrobiłeś obrazek to widzisz gdzie ma minimum ...
C) to minimum to płaska więc nie spełnia nierówności
28 wrz 21:44
Antonni:

Tak zrobilem w zeszcie f(x)= |x−6|+|x−4|+|x−2|+|x−1|
Dziekuje CI za odpowiedz . Polecam sie przy nastepnych
28 wrz 21:50
Antonni: Moze jednak ktos chcialby to wytlumaczyc ten punkt B) bo to jest zadanie maturalne i pewnie
cos wiecej nalezy napisac .
dziekuje .
28 wrz 23:02
Qulka: porównaj to z tą wartością najmniejszą wstawiając zamiast x a±Δ b±Δ potem c±Δ i d±Δ
28 wrz 23:10
Antonni: Dobrze Qulka
Wroce do tego juz jutro (moze bedziesz do poludnia na forum ?
28 wrz 23:14
Qulka: może się uda
28 wrz 23:17
Antonni: Ok
28 wrz 23:18
Antonni:
29 wrz 09:55
Antonni: Qulka
Znalazlem rozwiazanie punktu B w inny zbiorze zadan (nie rozumiem go za bardzo
Dowod
I x<a<b ⇒−4x>−2a−2b⇒−4x+a+b+c+d>−2a−2b+a+b+c+d=−a−b+c+d
II a≤x<b⇒−2x>−2b⇒−2−a+b+c+d>−2b−a+b+c+d=−a−b+c+d
III c≤x<d⇒2x>2c⇒2x−a−b−c+d≥2c−a−b−c+d= −a−b+c+d
iV d≤x ⇒4x>2c+2d⇒4x−a−b−c−d≥2c+2d−a−b−c−d= −a−b+c+d
29 wrz 11:34
Qulka: no to jest to co mówiłam... żeby potraktować x jako a,b,c,d odpowiednio trochę większe i
mniejsze i porównać z tym minimum
29 wrz 12:10
Antonni: Szkoda ze musialem wyjechac gdy odpisalas

Moze bedziesz wieczorem .
29 wrz 14:26
Qulka: jeżeli północ nazwiemy wieczorem to na pewno będę
29 wrz 14:40
Antonni: Dzien dobry
Qulka 
tak. Moze byc o polnocy , gdyz ja tez zaczynam o tej porze myslec ( troche mi sie te pory (nie
spodnie ale dnia przestawily
29 wrz 14:43
Qulka: no więc co jest dziwne
29 wrz 22:33
Antonni: WItaj

Juz pisze
Dlaczego np w I wstawaimy −2a−2b a np w III tylko 2c? (chodzi o post 11:34
29 wrz 22:39
Antonni: Oczywiscie nie pali sie tak z tym
29 wrz 22:45
Qulka: bo chcemy to porównać z tym minimum .. więc tak dobieramy żeby się poskracało
29 wrz 22:54
Antonni: Dobrze . dziekuje CI

Zapisze to sobie zeszycie w uwagach do zadnka
29 wrz 23:01