Prosze o zadanie
Wiks: Witajcie i pomożcie mi
rozwiąż równania
a) 6−|4−x| = |2−3x|
b)|x+2| = 7 −|x|
wytlumaczcie bo to łatwe a nie umiem zrobić
28 wrz 20:39
Jack: a) 3 przedzialy i liczysz.
b) to samo.
28 wrz 20:40
Wiks: te prxzedziały bedą tak wyglądać?
1*− (−niesończ; −4),
2*−<−4,2/3)
3*− <2/3,+nieskońćz)
?
28 wrz 20:45
Janek191:
Nie
28 wrz 20:47
Wiks: to jak?

28 wrz 20:48
Wiks: tak ?
4−x<0 i 2−3x>0 ?
28 wrz 20:50
Janek191:
4 − x = 0 ⇔ x = 4
28 wrz 20:50
Wiks: i tyle?
28 wrz 20:50
Wiks: jacie takie proste a ja tego nie umiem
28 wrz 20:52
Wiks: pomóżcie ludzie
28 wrz 20:52
Wiks: cos czuje ze nie bede spac all night
28 wrz 20:52
Wiks: ok a to w pierwszym drugie pod w.bezwgl:
2−3x=0
x=2/3
28 wrz 20:54
Wiks: a jak naszkicować taki wykres funkcji?
28 wrz 20:54
Wiks: metodą graficzną
28 wrz 20:55
Wiks: haloo
28 wrz 20:55
28 wrz 20:55
Qulka:

niebieska to 6−|4−x| zielona to |2−3x|
x=0 lub x=2
28 wrz 20:55
Janek191:
Rozpatrz te 3 przypadki
28 wrz 20:56
Wiks: Wytłumaczysz skąd wzięły Ci sie te przedziły?
28 wrz 20:58
Qulka:

niebieska |x+2| zielona 7−|x|
x=−4,5 lub x=2,5
28 wrz 20:59
Wiks: SKąd wzięły Ci sie te trzy przedziały? nie rozumiem
28 wrz 21:01
Qulka: pierwszy przedział kiedy zielona jest w dół a niebieska do góry (czyli do pierwszego miejsca
zerowego)
drugi przedział kiedy zielona jest w górę a niebieska do góry (czyli do drugiego miejsca
zerowego)
trzeci przedział kiedy zielona jest w górę a niebieska w dół (czyli dalej)
28 wrz 21:08
Wiks: 2
( − ∞ ,
,
3
2
<
, 4),
3
< 4, +∞)
A to skąd sie wzięło prosze szczegolnie wytłumaczyc
28 wrz 21:14
niekojarzący: liczby z wartosci bezwzglednej przyrownujesz do 0
czyli: 4−x=0⋀2−3x=−0
zaznaczas rozwiazania w przedziale i wychodzi
teraz z pierwszego bierzesz np 0, podstawiasz pod te moduły i sprawdzasz znaki;
4−0=4 czyli +
2−3*0=2 czyli +
teraz całe rownanie przepisujesz bez modułów i liczysz dla 1 przedziału po czym zaznaczasz we
wspolnym zbiorze
tak samo robisz z 2 i 3 przedziałem
na koniec sumujesz przedziały osi liczbowej
28 wrz 21:15
niekojarzący: gdy po podstawieniu wychodzi ujemna liczba to cały moduł przepisujemy z odwrotnymi znakami
28 wrz 21:18
Wiks: nic nie rozumiem............
28 wrz 21:33
niekojarzący: czego dokładnie?
28 wrz 21:34
28 wrz 21:34
28 wrz 21:35
Wiks: nie rozumiem tych przedziałów
28 wrz 21:35
Qulka:

weź np równanie
|x−2| +
|x−4| = 10
do x=2 (miejsce zerowe niebieskiego) pierwszy moduł jest ujemny drugi też
więc wyrzucając moduły zmienisz znak i będzie
2−x +
4−x = 10 i rozwiązujesz
między x=2 a x=4 jeden na plusie drugi na minusie więc masz
x−2 +
4−x = 10
dla x>4(miejsce zerowe zielonego) oba są dodatnie
więc po prostu znikają moduły
x−2 +
x−4 = 10
28 wrz 21:59