Rozwiaz rownanie
Zmieszana: 32x+5 * 3−x+1 = 2x+6
28 wrz 20:35
Jack:
Lewa strona = 3
2x+5 * 3
−x+1 = 3
x+6
zatem mamy
3
x+6 = 2
x+6 //: 2
x+6 (dzielimy obustronnie − mozemy bo 2
x+6 jest > 0 dla x ∊ R)
x+6 = 0
x = − 6
28 wrz 20:38
Jack: znaczy mozemy podzielic bo 2
x+6 ≠ 0 dla kazdej x ∊ R
tak mialem napisac
28 wrz 20:39
Janek191:
3
2 x + 5 − x + 1 = 2
x + 6
3
x + 6 = 2
x + 6 / : 2
x + 6
x + 6 = 0
x = − 6
=====
28 wrz 20:39
Zmieszana: Dziękuję!
28 wrz 20:44
Zmieszana: A co z czymś takim?
2x+2 − 2x−1 = 14
28 wrz 20:48
28 wrz 20:51
Janek191:
4*2x − 12*2x = 14 / *2
8*2x − 2x = 28
7*2x = 28 / : 7 itd.
28 wrz 20:53
Zmieszana: 3
x+1 − 3
x − 3
x−1 = 15
To u góry juz zrozumiałam, ale chyba nie najlepiej mi idzie z analogią
28 wrz 21:05
Jack: 3
x+1 = 3
x * 3
| | 1 | |
3x−1 = 3x * 3−1 = 3x * |
| |
| | 3 | |
no i jedziesz.
28 wrz 22:38
Antonni: Skorzystaj ze wzorow
a
p+q= a
p*a
q
28 wrz 22:44
Janek191:
| | 1 | |
3*3x − 3x − |
| *3x = 15 / * 3 |
| | 3 | |
9*3
x − 3*3
x − 3
x = 45
5*3
x = 45 / : 5
3
x = 9
x = 2
====
28 wrz 22:45