wyznacz wartosci parametru m
Tomasz: Witam mam problem z tym 0≤−m(3m+4)≤1 jak to dalej obliczyc
28 wrz 20:32
zef: −m(3m+4)≥0
−m(3m+4)≤1
układ równań i część wspólna.
28 wrz 20:33
Ajtek:
0≤−m(3m+4) i −m(3m+4)≤1 taki układzik równań.
28 wrz 20:34
Tomasz: mogłbys wyliczyc −m(3m+4)≤1 bo mam z tym problem
28 wrz 20:37
Tomasz: Proszę
28 wrz 20:45
Janek191:
− 3m
2 − 4 m − 1 ≤ 0 / *( −1)
3 m
2 + 4m + 1 ≥ 0
Δ = 16 − 4*3*1 = 4
| | − 4 − 2 | |
m = |
| = − 1 lub m = −U{1]{3} |
| | 6 | |
| | 1 | |
m ∊ ( − ∞, − 1) ∪ ( − |
| ; +∞) |
| | 3 | |
=======================
28 wrz 20:45