pochodna
ktoś: Wyznacz te wartości parametru a, dla których krzywa y= 1/4(ax−x3) przecina oś OX pod kątem
45.
Wynik który mi wyszedł to jest a=4. Mógłby ktoś sprawdzić czy jest on dobry? Bo trochę ten
wyraz "wartości" mnie niepokoi
28 wrz 20:19
jc: 
A jak inaczej napisać? "Wyznacza parametr a" brzmi nieco gorzej.
28 wrz 20:26
Adamm: dla a≥0 mamy
y'(
√a)=1 lub y'(−
√a)=1
28 wrz 20:28
Adamm: czyli na jedno wychodzi
28 wrz 20:29
ktoś: Znaczy ja zrobiłem to tak
y ' = 1/4a − 3/4xo2
tg45 = 1
1/4a − 3/4xo2 = 1
1/4ax−x3/4 = 0
x(a−x2)=0
x = 0 v x = √a v x = −√a
dla x=0
a=4
dla x = √a i dla x = −√a
a = −2 , ale to jest odrzucane, ponieważ a znajduje się pod pierwiastkiem czyli a≥0
Dobrze rozumuję?
28 wrz 20:33
jc:
Adamm,
ax−x3=0
a−3x2=4
x = 0, a = 4
lub
x2 = a, ale wtedy −2a=4, a = −2, co daje sprzeczność
28 wrz 20:35
jc: Ktoś, dobrze zrobiłeś.
28 wrz 20:35
ktoś: Ok dzięki
28 wrz 20:39