wartosc bezwzgledna
niekojarzący: może ktoś wytłumaczyć?
|.| − wartosć bezwzględna
np. mamy takie rownanie
|3x+2|=8
wtedy rozwiązujemy bardzo prosto
3x+2=8 ⋁ 3x+2=−8 itd.
lecz gdy juz mamy np. taka nierownosc
2|x−1|≤−x+7
to trzeba obliczyc tzw miejsca zerowe wyznaczyc przedzialy, zsumowac zbiory itp.
pytanie dlaczego inaczej to sie rozwiazuje?
bede wdzieczny za odpowiedź
28 wrz 20:11
Jack: rozpisujac
|3x+2| = 8
na
3x+2 = 8 lub 3x+2 = − 8
tez masz 2 przedzialy.
| | 2 | |
3x+2 = 8 to jest przedzial dla x ≥ − |
| |
| | 3 | |
a przedzial
| | 2 | |
3x+2 = − 8 masz dla x < − |
| |
| | 3 | |
tylko nie zdajesz sobie z tego sprawy, bo tego sie tak nie rozpisuje (bo nie ma po co)
28 wrz 20:17
Antonni: Jesli masz jedna wartosc bezwzgledna to korzystasz ze wzoru
|x|= a to x=a lub x=−a
|x|≥a to x≥a lub x≤−a
|x|≤a to x≤a i x ≥−a
Ponadto mozesz 2|x−1| zapisac jako |2x−2| bo staly czynnik mozes wyciagac przed wartosc
bezwzgledna lub go wciagac do wartosci
Jak masz juz dwie wartosci bezwzgledne to musisz robic na przedzialach
28 wrz 20:20
niekojarzący: teraz już wszystko jasne, bardzo dziękuję
28 wrz 20:28