Zastosowania funkcji kwadratowej
Dominik: Przedstaw liczbę 3 w postaci sumy dwóch liczb tak, aby suma ich kwadratów była najmniejsza.
28 wrz 20:03
===:
te liczby to x 3−x
Suma kwadratów to S=x2+(3−x)2
28 wrz 20:10
===:
S=2x
2−6x+9
S
min dla x
w=

... i to byłoby na tyle
28 wrz 20:12
Dominik: w kluczu jest 3=
32+
32 więc wydaje mi sie ze cos jest nie tak
28 wrz 20:14
===:
to policz xw
28 wrz 20:16
28 wrz 20:18
Dominik: Aaaa, teraz rozumiem to zadanie. Dzięki wielkie
28 wrz 20:21
===:
28 wrz 20:24