Zbadaj czy istnieje pochodna funkcji f w punkcie x_o
Macko z Bogdanca: Zbadaj czy istnieje pochodna funkcji f w punkcie x
o
| | x2−9 | |
f(x)= |
| jesli x≠3 x0=−3 |
| | 2x+6 | |
−3 jesli x=−3
Wszystko w jednej klamrze ( nie wiedizalem jak to zapisac
Wiem o co chodzi, gdy sa przedzialy, ale tego nie bardzo wiem jak ruszyc probowalem
cos liczyc wychodzilo 1/2, ale nie jestem pewny, jakby ktos mogl opisac co i jak po kolei to
bylbym wdizeczny
28 wrz 19:58
Saizou :
policz pochodną lewo i prawostronną tej funkcji w punkcie −3
28 wrz 20:21
Macko z Bogdanca: No tak wychdozi 1/2 ale co powinienem zrobic z tym −3 jesli x=−3 bo nie bardzie rozumiem o co
wlasnie
tutaj chodzi
28 wrz 20:22
Saizou :
a jak się liczy z definicji pochodną ze stałej ?
28 wrz 20:23
Macko z Bogdanca: a to?
f(x)=2x
2+1 jesli x≤0
x
2−3 jesli x>0 x
0=0
| | lim | | (h)2−3+3 | | lim | | h2 | |
f ' +(0)= |
| |
| = |
| |
| =0 |
| | h→0 | | h | | h→0 | | h | |
| | lim | | 2(h)2+1−1 | | lim | | 2h2 | |
f ' −(0)= |
| |
| = |
| |
| =0 |
| | h→0 | | h | | h→0 | | h | |
Mi wychodzi ze f '
+(0)=f '
−(0) natomiast w ksiazce jest napisane ze granica w tym punkcie
nie istnieje.
28 wrz 20:26
Macko z Bogdanca: Nie mielismy jeszcze tego
28 wrz 20:26
Jack: @Saizou
pochodną czy granice lewo−prawo stronna?
28 wrz 20:35
Macko z Bogdanca: macie jakas podpoweidz, albo hcociaz o czym moge poczytac? Bo w ksiakzch mam granice
jednostronne...
Ale jest to napisane dosc oporowym dla mnie jezykiem, a wytlumaczenie jest tylko pokazane na
przykladach typu
x2....
28 wrz 22:52
Qulka: najpierw funkcja musi być ciągła.. a potem dopiero reszta i ta −3 dla x=−3 to zapewnia
28 wrz 22:56
Qulka: a w tym drugim dla x=0 z jednej strony się kończy na 1 a z drugiej zaczyna od −3 więc dlatego
nie ma
28 wrz 23:00
Macko z Bogdanca: Dziekuje
29 wrz 10:18