Zadanie optymalizacyjne
wesley: Pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu o podstawie kwadratowej jest równa 24cm2. Jakie
wymiary powinien mieć ten prostopadłościan, aby jego objętość była największa?
28 wrz 19:57
Janek191:
P
c = 2 x
2 + 4 x*h = 24 / : 2
x
2 + 2x*h = 12
2x*h = 12 − x
2
więc
| | 12 − x2 | |
V = x2*h = x2* |
| = 6 x − 0,5 x3 |
| | 2 x | |
V '(x) = 6 − 1,5 x
2 = 0 ⇔ x = 2
v ''(x) = − 3 x
V ''( 2) = − 6 więc dla x = 2 funkcja V osiąga maksimum .
Jest to sześcian.
=============
28 wrz 21:07
Jolanta: Robiłam tylko zadaniakcja z funnkcją kwadratową
28 wrz 21:11
Jolanta: 
no tak mozna pochodną jesli ktoś ma program rozszerzony
28 wrz 21:13