granica funkcji, asymptota pionowa
vcsd: Dlaczego ta funkcja nie ma asymptoty pionowej:
| | √x−2 | |
f(x) = |
| czyli D=<2; ∞) |
| | √x+1 | |
| | √4x | |
a np. ta funkcja: f(x) = |
| według odpowiedzi w książce ma asymptotę pionową |
| | √x−5 | |
prawostronną x=5?
28 wrz 19:04
vcsd: a dobra, już chyba wiem, chodzi o to że w pierwszym przypadku x=−1 nie należy do dziedziny, a w
drugiej funkcji można obliczyć granicę dla x=5 z prawej strony zgodnie z dziedziną
28 wrz 19:37
Jack: 1)
x ≥ 2 /\ x ≥ − 1
czyli ostatecznie x ≥ 2
dlatego nie ma sensu sprawdzac czegos co nie istnieje (dla naszych iksow)
2)
x ≥ 0 /\ x ≥ 5
czyli dziedzina to x ≥ 5
skoro ≥ 5 to znacyz ze 5 nalezy do dziedziny, zatem tam moze byc asymptota pionowa
28 wrz 20:20