Rachunek prawdopodobieństwa
Tom: Jakie jest prawdopodobieństwo znalezienia w grupie 30 osobowej dwóch osób urodzonych w tym
samym miesiącu?
Jaki wzór, pomocy
28 wrz 18:55
g:
|Ω| = 365
30
| | 365*364*363*...*346 | |
1−P = |
| |
| | 36530 | |
| | 1 | |
ln(1−P) ≈ − |
| ∑130 n ≈ −1,274 (stosuję przybliżenie ln(1−ε) ≈ −ε) |
| | 365 | |
1−P ≈ e
−1,274 = 0,3
P = 1 − 0,3 = 0,7
30 wrz 00:23
===:
... po północy nie trudno pomylić dni i miesiące
30 wrz 09:11
g: ..... Rzeczywiście. Ale z miesiącami jest nieciekawie, bo prawdopodobieństwo wyjdzie jeden
(zasada szufladkowa).
30 wrz 12:14
===:
a to już nieporozumienie
30 wrz 12:22