tworzenie zadan.
prezent.: Trochę nie bardzo związane z zadaniami, ale matematyka jak najbardziej.
Hej, spotkał się ktoś ostatnio może z jakimś ciekawym, skomplikowanym zadaniem matematycznym?
Chodzi o to, że zbliża się dzień nauczyciela, wychowawca naszej klasy jest matematykiem
(trzecia klasa technikum, matma rozszerzona).
Jednym z pomysłów jest zrobienie kubka z jakimś trudnym, ciekawym zadaniem, z dopiskiem "Rzecz
trywialna" (często profesor tak mówi, gdy się trafi coś trudnego)
Obecnie mamy funkcje trygonometryczne, kończymy nierówności, chyba najlepiej by było coś z
tego, tj. jeszcze bez całek itp.
28 wrz 18:53
Antonni: Pomysł juz dawno odgrzewany . daj sobie spokoj z tym
28 wrz 18:55
28 wrz 19:02
g: A może tak zwane najpiękniejsze równanie matematyki
eiπ + 1 = 0
składające się z kilku podstawowych stałych.
Albo pewien problem, który symbolicznie można zapisać w języku programowania C
n = ?
while (n != 1) {
if ((n & 1) == 0) n /= 2; else n = n*3+1;
}
problem: czy istnieje taka liczba 'n' dla której podany algorytm nigdy się nie skończy.
28 wrz 20:41
prezent.: kurczę, z programowaniem raczej odpada, ale te pierwsze.. chociaż za bardzo nie rozumiem, to
wydaje się dobre. Naprawdę to takie piękne?
28 wrz 21:13