Parametry dla pierwiastków
pablo: dla jakich wartości parametrów a i b liczba x0 jest k−krotnym pierwiastkiem wielomianu w? w(x)
= x4−4x3+ax2+8x+b
x0 = 2, k = 2
proszę o pomoc
dzieliłem przez (x−2)2 ale miałem jedno równanie z dwiema niewiadomymi
28 wrz 18:09
pablo: znacie jakiś sposób na rozwiązanie tego?
28 wrz 18:26
jc:
x4−4x3+ax2+8x+b = (x−2)2 (x2+kx+r)
Jak porównasz współczynniki, to zobaczysz, że k = 0, r = −2, a=2, b=−8.
28 wrz 18:42
===:
chyba cyganisz

k=2 to z treści zadania
28 wrz 18:48
pablo: owszem z treści zadania
28 wrz 18:57
===:
chyba przypadkiem "zdublował"
28 wrz 19:01
pablo: nie łapię nadal
28 wrz 19:11
Antonni: Co nie lapiesz ?
A wymnozyles to ? Czy tylko bedziesz biadolil caly czas ?
Ja tez sie ucze do matury ale przynajmniej probuje cos robic.
28 wrz 19:16
jc: Nie widzisz, że to jest inne k? w treści zadania k jest dla utrudnienia.
Można było po prostu napisać, że 2 jest pierwiastkiem dwukrotnym wielomianu.
Należy dodać, że 2 nie jest pierwiastkiem wielomianu x2−2.
28 wrz 19:18
pablo: nie łapię bo wgl sposobu nikt nie wytłumaczył mi, tylko odpowiedź podał
28 wrz 19:21
jc: Wymnożyłeś?
28 wrz 19:25
pablo: co tu mnożyć, raczej podzielić przez (x−2)2 ale to nic nie daje
28 wrz 19:26
Antonni: Nie lubie takich ludzi co sobie zaczynaja pogrywac z innimi .
28 wrz 19:28
pablo: dziękuję za taką pomoc, chyba wybrałem złe miejsce
28 wrz 19:30
Omikron: Zastosuj dwa razy Hornera z miejscem zerowym 2. Za każdym razem reszta musi być równa 0. Masz
układ równań z dwiema niewiadomymi.
28 wrz 19:32
pablo: a da radę to zrobić z wzorami Vieta albo postacią iloczynową?
28 wrz 19:34
Omikron: Raczej nie. Hornerem najłatwiej.
28 wrz 19:35
pablo: dziękuję Omikron
28 wrz 19:36
Antonni: To zaloguj sie matematyka .pl
Tam jak zaczniesz sobie pogrywac to szybko zostaniesz przywolany do porzadku przez moderatorow
28 wrz 19:37
pablo: już z Hornerem sobie poradzę, próbowałem dzielić przez (x−2)2 ale coś mi nie wychodziło
28 wrz 19:37
Omikron:
28 wrz 19:45
===:
Dzieląc też Ci wyjdzie ... tylko trzeba włączyć myślenie a nie biadolić.
28 wrz 19:46
===:
a Horner to nie panaceum jeno półśrodek
28 wrz 19:48
pablo: 4a+b=0
4a−8=0
czyli
a=2
b=−8
udało się z Hornera, nie wiem czemu nie mogłem sobie poradzić z dzieleniem pisemnym wielomianów
przepraszam Antinni i wszystkich innych jeśli kogoś uraziłem, po prostu tego nie rozumiałem
mógłby jeszcze ktoś mi pokazać jak ten wielomian podzielić pisemnie przez (x−2)2 krok po
kroku?
28 wrz 19:49
jc: Rozwiązanie z wykorzystaniem pochodnej.
w(x) = x4−4x3+ax2+8x+b
w ' (x) = 4x3 − 12 x2 + 2ax + 8
W(2)=0, W'(2)=0
16−32+4a+16+b =0
32−48+4a+8=0
4a+b=0
a−2=0
a=2, b=−8
28 wrz 19:53
pablo: problem w tym że nie miałem jeszcze pochodnych
28 wrz 19:55
Antonni: Mnie nie przepraszaj
Coraz wiecej jest na forum osob ktorzy nie oczekuja pomocy tylko chca sie pobawic kosztem
innych
Tutaj sie zle pisze takie dzielenie . Moze wpisz do wolframa albo do innego programu
liczacego
Kiedys ktos pisal o takim programie sym.... ale nie pamietam kocowki (ponoc liczy krok po
kroku .
28 wrz 19:57
jc: To było drugie rozwiązanie. W pierwszym nie było nawet dzielenia wielomianów.
28 wrz 19:57
===:
1) policz W(2) ... dostaniesz b=−4a
2) podstaw do wielomianu i dziel
x
2+(a−4)
(x
4−4x
3+ax
2+8x−4a):(x
2−4x+4)
−x
4+4x
3−4x
2
(a−4)x
2+8x−4a
−(a−4)x
2+4(a−4)x−4(a−4)
4(a−2)x−8(a−2) .... i to ma być równe
28 wrz 20:07
pablo: reszta ma być równa zero więc
4(a−2)x−8(a−2) = 0
tylko że jest tu a oraz x, są dwie niewiadome i nie umiem dalej, ale hornerem się udało
28 wrz 20:17
jc: Rozwiązanie z mnożeniem.
(x2−4x+4)(x2+kx+r)=x4+ (k−4)x3+(r−4k+4)x2 + (4k−4r)x+4r
= x4−4x3+ax2+8x−b
k−4 = −4
r−4k+4=a
4k−4r =8
4r = −b
k=0, r=−2, a=2, b=−8
28 wrz 20:19
pablo: albo
4(a−2)x−8(a−2)+(x2−4x+4)*x2+(a−4)=(x4−4x3+ax2+8x−4a)
28 wrz 20:19
pablo: w końcu zrozumiałem to wymnażanie, wielkie dzięki za pomoc
28 wrz 20:23