matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice funkcji
JawigaOrginals:
Oblicz granicę: lim (−3x
5
+2x
4
+x+1) x→+
∞
28 wrz 17:09
Ajtek:
I w czym problem
Na oko widać że −
∞
28 wrz 17:34
JawigaOrginals:
skąd ?
28 wrz 17:38
Ajtek:
2
1
1
lim
x→+
∞
x
5
(−3+
+
+
)=
x
x
4
x
5
2
1
1
→0,
→0,
→0
x
x
4
x
5
=
∞
*(−3)=−
∞
28 wrz 18:37