funkcja liniowa (wykresy
Antonni:

1> Sporzadz wykresy funkcji
a)y= |x|
b) y= |x−5|
c) y= |x−5|+3
2> Uzupelnij zdania
Wykresem funkcji f(x)= |ax+b|+c i x∊R jest suma ........... (α) , ktorych wspolnym
poczatkiem jest punkt o wspolrzednych x
0=....(β) , v
0=.......(γ).
.........(δ) te sa symetryczne wzgledem prostej o rownaniu ....... (ε)
3> Czy suma dwoch polprostych uzupelniajacych polproste z punktu 1 i 2 tego zadania moze byc
wykresem funkcji f(x)= |ax+b|+c
Zrobie wykresy tych funkcji na jednym ukladzie
czaryny to f(x)= |x|
czerwony to f(x)= |x−5|
niebieski to f(x)= |x−5|+3
Punkt nr 2>
α−−suma dwoch polprostych
γ−−−v
0=c
δ−−−−polproste
| b | |
ε−−−prostej o rownaniu x= − |
| |
| a | |
Co do punktu nr 3 to z rysunku widac ze nie ale nie wiem jak to uzasadnic