matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Egzamin help
Bukosia:
Oblicz ∫xcos(x
2
)dx i ∫x
2
lnxdx
28 wrz 00:27
jc:
pierwsza całka = (sin x
2
) / 2 ∫ ln x dx = x ln x − x druga całka = (1/3) ∫ x
2
ln x
3
dx = x
3
(ln x
3
− 1) /3
28 wrz 00:33