Kombinatoryka.
Delcik: Witam! Mam problem oto z tymi zadaniami:
1.) Oblicz P(A|B), jeśli wiadomo, że:
P(B|A) = 3/4
P(A) = 4/9
P(A' ∩ B) = 1/8
2.) Rzucamy raz dwiema symetrycznymi, sześciennymi kostkami do gry. Oblicz
prawdopodobieństwo, że suma oczek jest większa od 8, jeśli wiadomo, że przynajmniej
na jednej kostce wypadło pięć oczek.
3.) Rzucamy trzy razy czworościenną,symetryczną kostką do gry.
Na ściankach tej kostki wypisane są liczby od 1 do 4. Oblicz prawdopodobieństwo, że suma
wyrzuconych liczb będzie równa 7, jeśli na jednej kostce wypadło 1.
27 wrz 23:17
Jack:
1.)
skoro P(A) znamy oraz P(B|A) znamy, no to wyznaczmy P(A∩B).
| | 3 | | 4 | | 1 | |
P(A∩B) = P(B|A) * P(A) = |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | 9 | | 3 | |
zatem jedyna nasza niewiadoma jest P(B)
jednakze wiemy, ze
P(A'∩B) = P(B) − P(A∩B) zatem
| | 1 | | 1 | | 11 | |
P(B) = P(A'∩B) + P(A∩B) = |
| + |
| = |
| |
| | 8 | | 3 | | 24 | |
zatem
| | | | 1 | | 24 | | 8 | |
P(A|B) = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | | | 3 | | 11 | | 11 | |
27 wrz 23:32
Mila:
2)
A− przynajmniej na jednej kostce wypadło 5 oczek
A={(5,1),(5,2),(5,3),(5,4),(5,5),(5,6),(1,5),(2,5),(3,5),(4,5),(6,5)}
|A|=11
B− suma oczek jest większa od 8
B={(5,4),(5,5),(5,6),(6,5),(4,5)}
|B|=5
28 wrz 17:04
Mila:
3)
A− na jednej kostce wypadło jedno oczko
B−Suma oczek równa 7, jeśli na jednej z kostek wypadło jedno oczko
(1,2,4) mamy 3!=6 możliwości
| | 3! | |
(1,3,3) Mamy |
| =3 możliwości |
| | 2! | |
28 wrz 18:00