pole obszaru
dokt: Punkt porusza sie w płaszczyżnie xy tak ze max{PA+PB,PB+PC}≤ 2. Oblicz pole obszaru
ograniczonego przez punkt P, jeśli A(0,0),B(1,0),C(2,0).
27 wrz 22:39
piotr1973: co oznacza zapis: max{PA+PB,PB+PC}≤ 2
28 wrz 10:22
jc: Większą z liczb: PA+PB,PB+PC.
równoważnie
PA+PB ≤ 2
PB+PC ≤2
28 wrz 10:57
g:
Warunek PA+PB ≥ 2 wyznacza elipsę o ogniskach A i B i długiej półosi = 1.
28 wrz 11:39
g:

Jeżeli oznaczymy długą półoś 'a', i odległość ognisk przez |AB| = 2*e*a, to krótka półoś 'b':
b
2 = a
2(1−e
2)
Środek elipsy to oczywiście środek odcinka między ogniskami.
Na szczęście ogniska elips w zadaniu leżą na osi X, co ułatwi napisanie ich równań.
Dla pierwszej elipsy to będzie
((x−1/2)/a)
2 + (y/b)
2 = 1 a = 1 b =
√3/2
Druga elipsa jest taka sama, ale przesunięta o 1 w prawo. Ze względu na symetrię pole
można liczyć tylko dla jednej elipsy, ale nie całej.
P = 2 *
−1/2∫
1 y dx
28 wrz 12:05
piotr1973: ∫1/21 √3 √−5+12 x−4 x2 dx = π/√3−3/4 ≈ 1.0638
28 wrz 12:12
jc: Nic nie trzeba całkować. Elipsa to spłaszczone koło. Całe koło ma pole πr2
(można się umówić, że to jest definicja π). Fragment koła to wycinek minus pole trójkąta.
28 wrz 12:15
piotr1973: Chodzi o pole, które jest częścią wspólną obu elips.
28 wrz 12:16
piotr1973: 2
π/3 pole wycinka (120
o)
√3/4 pole trójjąta w wycinku
| √3 | |
| współczynnik spłaszczenia |
| 2 | |
28 wrz 12:27
jc: Właśnie tak sobie to wyobrażałem
28 wrz 12:31