grniastosłup trójkątny
jakub: Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny
o przyprostokątnych długości 5 cm i 8 cm.
Ściana boczna graniastosłupa o najmniejszym polu jest kwadratem.
Podaj w przybliżeniu miarę kąta nachylenia płaszczyzny zawierającej
krótszą przyprostokątną oraz przeciwległy wierzchołek górnej podstawy
do płaszczyzny podstawy graniastosłupa
Proszę o rysunek, mam problem z zaznaczeniem kąta
27 wrz 22:09
Mila:

|CB|=5
|CD|=2.5
Poradzisz sobie dalej?
27 wrz 22:31
jakub: Tak dziękuję
27 wrz 22:51
jakub: Chciałbym umieć tak rysować
27 wrz 22:52
Mila:

Wszystko przed Tobą.
27 wrz 22:56
piotr: α = arctg(5/8) ≈ 32o
27 wrz 23:19
jakub: Dziękuję
27 wrz 23:53
Mila:
Przepraszam, to nie ten kąt. !
Chyba późna pora osłabiła moje kojarzenie.
Piotr ma rację.
To ∡ ACA'
28 wrz 15:39