Pochodna
James0n: | | 1−6x2 | |
Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= |
| przechodzącej przez punkt |
| | 6x2 | |
P(−3,1/2)
Może ktoś pomóc? Ja robię to tak, że mam y=ax+b robię z tego 1/2 = 3a+b i b=1/2−3a
| | −1 | | −1 | |
Liczę f'(x)= |
| czyli a=f'(xo)= |
| |
| | x3 | | −3xo3 | |
| | −x | | −1 | |
Mam y = |
| − |
| + 3/2 |
| | 3xo3 | | xo3 | |
Jako że
| | −x | | −1 | |
yo = |
| − |
| + 3/2 |
| | 3xo3 | | xo3 | |
i
yo = f(xo)
To mam układ równań i
| −x | | −1 | | 1−6x2 | |
| − |
| + 3/2 = |
| |
| 3xo3 | | xo3 | | 6x2 | |
Ale z tego wychodzi mi wielomian bez żadnych miejsc zerowych
27 wrz 20:44
Adamm: czy f(−3)=1/2 ?
27 wrz 20:47
Adamm: nieważne
27 wrz 20:48
Adamm: jeśli y=ax+b to równanie stycznej to
1/2=−3a+b, tu masz błąd
27 wrz 20:49
Janek191:
27 wrz 20:51
James0n: Mam u siebie minus przed 3. Przeoczenie przy wpisywaniu na stronę, a wiec to nie to
27 wrz 20:53
Adamm: może dlatego że napisałeś x zamiast x0 po prawej, wychodzi wielomian stopnia 5 o ile się nie
mylę
27 wrz 20:55
Adamm: pomyliłem się, trzeciego
27 wrz 20:56
Leszek &Lech: Zle policzyles pochodna
f '(x)= [(1−6x2) ' *(6x2)−(1−6x2)*(6x2) '] /[6x2]2
27 wrz 20:57
Adamm: | | −1 | |
pochodna powinna być |
| , jest dobrze |
| | 3x3 | |
27 wrz 20:58
Adamm: ps. nie musisz korzystać ze wzoru na iloraz pochodnej
27 wrz 20:59
Saizou :
| | −12x·6x2−(1−6x2)12x | | −72x3−12x+72x3 | | 1 | |
f'(x)= |
| = |
| =− |
| |
| | 36x4 | | 36x4 | | 3x3 | |
styczna ma wzór
y−f(x
0)=f'(x
0)(x−x
0)
| | 1−6x02 | | 1 | |
y− |
| =− |
| (x−x0) |
| | 6x02 | | 3x03 | |
| | 1 | | 1−6x02 | |
y=− |
| (x−x0)+ |
| |
| | 3x03 | | 6x02 | |
| | 1 | | 1 | | 1−6x02 | |
y=− |
| x+ |
| + |
| |
| | 3x03 | | 3x02 | | 6x02 | |
| 1 | | 1 | | 3−6x02 | |
| =− |
| ·(−3)+ |
| |
| 2 | | 3x03 | | 6x02 | |
3x
03=−2·(−3)+x
0(3−6x
02)
3x
03=6+3x
0−6x
03
9x
03−3x
0−6=0
3x
03−x
0−2=0
3x
03−3x
02+3x
02−3x0+2x
0−2=0
3x
02(x
0−1)+3x
0(x
0−1)+2(x
0−1)=0
(x
0−1)(3x
02+3x
0+2)=0
jedynym rozwiązaniem jest x
0=1
wracając do wzoru na styczną mamy
| | 1 | | 1 | | 1−6·12 | |
y=− |
| x+ |
| + |
| |
| | 3·13 | | 3·12 | | 6·12 | |
jak się rachunkowo nie pomyliłem
27 wrz 20:59
jc:
f(x) = 1/(6x2) − 1
f ' (x) = − 1/(3x3)
Styczna w x0: y = − (x−x0) / (3x03) + 1/(6x02) − 1 = − x / (3x03) + 1 / (2x02) − 1
Podstawiam x = −3, y =1/2. 1/2 = 1/x03 + 1 / (2x02) − 1
0 = 3 x03 − x0 − 2 = (x0 − 1) (3x02 + 3x0+ 2)
x0 = 1
27 wrz 21:13