wykresy
Kamil: Wykres y=− |x−a| +b oraz y=−|x−c | +d przecinaja się w punktach (2,5) oraz (8,3). Oblicz
wartość a+c.
27 wrz 20:21
Eta:
a+c= 10
27 wrz 21:18
miszczu: to jakoś mi nie pasuje....widzi mi się tylko jeden punkt przecięcia
27 wrz 21:45
===:
W treści dwa ... a Jemu widzi się jeden ... no i podyskutuj
27 wrz 21:56
www: no to dyskutujemy
27 wrz 22:00
miszczu: to naszkicuj przykładowo tak,by były dwa punkty przecięcia ...proszę
27 wrz 22:00
www: o tej godzinie
27 wrz 22:04
===:
...
miszczu ... zrozum, że treść NAKAZUJE dwa punkty przecięcia i dokładnie je określa.
Twoje zadanie to wyznaczyć z tego a+c
27 wrz 22:10
www: ale on chyba twierdzi ze treść jest bez sensu
27 wrz 22:11
===:
Pomogę tak:
Skoro te punkty to punkty przecięcia to należą do obu funkcji czyli ich współrzędne
spełniają równania tych funkcji
Zatem
do funkcji y=−|x−a|+b podstawiasz kolejno
5=−|2−a|+b
3=−|8−a|+b odejmując 2=|8−a|−|2−a| ⇒ |a−8|−|a−2|=2
Rozwiązujesz w przedziałach i otrzymujesz a=4
Teraz podstawiaj do drugiej funkcji i wyliczaj c
27 wrz 22:18
piotr: jeżeli te dwie funkcje mają dwa punkty wspólne tzn, że mają ich nieskończenie wiele, a więc a=c
i b=d
a=4, b=7
27 wrz 22:23
===:
... czyżby
27 wrz 22:27
===:
coś jednak jest na rzeczy
27 wrz 22:36
piotr: "5=−|2−c|+d
3=−|8−c|+d odejmując 2=|8−c|−|2−c| ⇒ |c−8|−|c−2|=2
Rozwiązujesz w przedziałach i otrzymujesz c=4"
27 wrz 23:05