trygonom
moje: Jesli cos(a+b)=0 dla a,b kątów ostrych , to ile wynosi wartość sin(a+b):
a) cosb b)cos2b c)sina d)sin2a
27 wrz 20:08
Adamm: z założenia że a, b są ostre oraz cos(a+b)=0 mamy a+b=π/2
czyli sin(a+b)=1
jeśli cosb=1 to b nie jest ostre
jeśli cos2b=1 to b nie jest ostre
jeśli sina=1 to b=0, czyli nie jest ostre
jeśli sin2a=1 to a=b, co spełnia warunki zadania
odp. d) ale jedynie gdy a=b
27 wrz 20:27
Janek191:

cos ( α + β ) = 0, to
sin ( α + β) = 1 lub sin (α + β) = − 1
27 wrz 20:28
moje: czyli która odpowiedz jest poprawna
27 wrz 20:30
Adamm: dobrze to przepisałeś?
27 wrz 20:30
moje: wydaje mi sie ze tak bo to było z tablicy
27 wrz 20:33
Adamm: z c) nie wiem skąd to wziałęm, ale reszta jest ok
spróbuj z c)
27 wrz 20:35
Adamm: nieważne, wiem skąd
27 wrz 20:36
Adamm: musiałeś a) źle przepisać
b) twój nauczyciel musiał źle napisać
27 wrz 20:36