Napisz równanie ogólne stycznych do danego okręgu o i przechodzących przez punkt
Peter: o: x
2+y
2=9 A( −5,3)
zadanie obliczyłem i doszedłem do momentu: I 5a+3I=3√a
2+1
Co dalej \
27 wrz 20:07
miszczu: podnieś obustronnie do kwadratu:
(5a+3)2=9(a2+1)
27 wrz 20:29
Jolanta: Zrobiłam rysunek okrąg S(0,0) r=3 i dwie styczne przechodzace przez A(−5,3)
z którego wynika,że jedna styczna y=3
druga przecina oś xw punkcie (−3,0)
3=−5a+b
0=−3a+b
po rozwiązaniu a=−1,5
b=−4,5
y=−1,5x−4,5
1,5x+y+4,5=0
27 wrz 20:32
Peter: Dziękuję <3
27 wrz 20:35
piotr: druga nie przecina osi x w punkcie (−3,0)
druga styczna:
y=−(3/8)(5 x+17)
27 wrz 21:06