Minimum
Trimber: Kiedy ta suma jest najmniejsza?
| | p | | 2017−p | |
( |
| )2+( |
| )2 |
| | 2017 | | 2017 | |
27 wrz 19:55
Adamm: czy to nie jest przypadkiem z olimpiady matematycznej?
27 wrz 19:57
Saizou :
zauważ ze jest to funkcja kwadratowa o współczynniku przy najwyższej potędze dodatnim,
zatem minimum ma w wierzchołku
27 wrz 19:58
ICSP: | | p | | 2017 − p | | 1 | |
( |
| )2 + ( |
| )2 ≥ |
| |
| | 2017 | | 2017 | | 2 | |
| | p | | 2017 − p | |
równość gdy |
| = |
| |
| | 2017 | | 2017 | |
27 wrz 19:59
Trimber: ale przy jakim p
27 wrz 20:05
ICSP: Dobrze, rozwiąże za ciebie:
p = 2017 − p
2p = 2017
27 wrz 20:07
Jacob: Skąd wiemy że ta suma jest większa równa od 0,5
27 wrz 20:13
ICSP: Nierówność między średnią kwadratową a arytmetyczną dla dwóch składników,
27 wrz 20:15
miszczu: albo z funkcji kwadratowej:
| | 1 | |
x2+(1−x)2=2x2−2x+1 przyjmuje wartość najmniejszą dla x= |
| |
| | 2 | |
27 wrz 20:15
Saizou :
albo tak
| 1 | |
| (p2+20172−2·2017·p+p2)= |
| 20172 | |
| 2 | | 2 | |
| p2− |
| p+1=f(p) |
| 20172 | | 2017 | |
27 wrz 20:17
Trimber: przepraszam ale zapomniałem dodać że p musi być calkowite
27 wrz 20:22
miszczu: to będą dwie odpowiedzi
27 wrz 20:24
Trimber: A więc jak to obliczyć.
27 wrz 20:34
miszczu: | | 2017 | |
najbliższe całkowite dla liczby |
| .. |
| | 2 | |
27 wrz 20:36