Równanie trygonometryczne.
aha55: Rozwiąż równanie
4sin x+7cos x = 4
27 wrz 19:32
Adamm: 1. cosx≥0, wtedy cosx=√1−sin2x
podstaw, przenieś pierwiastek na jedną stronę, podstaw, oblicz i sprawdź rozwiązania
(przyrównując do oryginalnej nierówności t)
2. cosx<0, wtedy cosx=−√1−sin2x, zrób tak samo
27 wrz 19:46
Adamm: mówiąc podstaw 2 raz mam na myśli do równania z sinx i pierwiastkiem podstaw zmienna pod sinx
27 wrz 19:47
Eta:
cosx≠0
Zastosuj podstawienie:
| | x | |
otrzymasz równanie kwadratowe z tg |
| i rozwiąż je .... |
| | 2 | |
27 wrz 21:34
Mariusz:
7cos x+4sin x =4
| 7 | | 4 | | 4 | |
| cos x+ |
| sin x= |
| |
| √65 | | √65 | | √65 | |
| | 4 | | 4 | |
cos(x−arctan( |
| ))= |
| |
| | 7 | | √65 | |
| | 4 | | 4 | |
x−arctan( |
| )=±arccos( |
| )+2kπ |
| | 7 | | √65 | |
| | 4 | | 4 | |
x=arctan( |
| )±arccos( |
| )+2kπ |
| | 7 | | √65 | |
| | π | |
Jednym z rozwiązań jest x= |
| +2kπ |
| | 2 | |
28 wrz 06:19