dla jakiej wartości
balab: Dla jakiej wartosci parametru m rozwiązaniem układu równań 5x−3y=2m +18
2x+y=3m+5 .
Jest para liczb spełniająca warunek |y|−|x|≥0 ?
27 wrz 19:18
===:
5x−3y=2m+18
6x+3y=9m+15
11x=11m+33 ⇒ x=m+3
zatem:
2m+6+y=3m+5 ⇒ y=m−1
i licz
27 wrz 20:00
===:
|m−1|−|m+3|≥0
27 wrz 20:01
zef: Metoda wyznaczników
5x−3y=2m+18
2x+y=3m+5
W
g=
|5 −3|
|2 1|
=5+6=11 =W
g
W
x=
|2m+18 −3|
|3m+5 1|
=2m+18+9m+15=11m+33
W
y=
|5 2m+18|
|2 3m+5|
=15m+25−4m−18=11m−7
| | wy | | 11m−7 | | 7 | |
y= |
| = |
| =m− |
| |
| | w | | 11 | | 11 | |
miejsca zerowe:
Wyznaczam przedziały
m∊∅
m∊(−
∞;−3)
Pozostają nam 2 przedziały, teraz podstawiam do równania.
sprzeczność.
II: sprzeczność ze względu na przedział
| 40 | |
| ≥0 prawda czyli m∊R a uwzględniając przedział to m∊(−∞;−3) |
| 11 | |
| | 40 | |
m< |
| uwzględniając przedział: |
| | 22 | |
Biorę sumę dwóch przedziałów w tym przypadku z III i IV:
=================
Nie jestem pewien czy nie ma gdzieś błędów obliczeniowych, chodziło mi o pokazanie sposobu.
27 wrz 20:12
piotr: |m+3|≥|m−1| ⇒ m ≥ −1
27 wrz 20:12
zef: W moim sposobie źle policzyłem y..
Błąd jest w wyznaczniku wy
powinno być 11m−11 co daje nam y=m−1
Dlatego powychodziły mi tak niewygodne liczby, teraz wystarczy zamienić i za y wstawić m−1
Jednak sposób moich poprzedników jest w tym przypadku prostszy.
27 wrz 20:22