wyznacz równanie
wesley: Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=−x2+6x−5 równoległej do prostej −2x−y+3=0
27 wrz 18:46
Adamm: f'(x)=−2x+6
styczna to y=(−2x0+6)(x−x0)+−x02+6x0−5
teraz żeby była równoległa to a1=a2 czyli a1=−2, licz
27 wrz 18:52
===:
Twoja prosta to y=−2x+3
Równoległa do niej ma współczynnik kierunkowy równy −2
f'(x)=−2x+6
f'(x)=−2 zatem −2=−2x
s+6 2x
s=8 x
s=4
Otrzymałeś jedną współrzędną punktu styczności
drugą policzysz jako f(x
s)=−16+24−5 y
s=3
Znasz punkt i współczynnik kierunkowy .... pisz równanie stycznej
27 wrz 18:57
wesley: chodziło mi bardziej o wynik , żeby sprawdzić
27 wrz 19:00
===:
podaj ... sprawdzimy
27 wrz 19:02
Antonni: Ja gdybym chcial sprawdzic wynik to napisalbym swoj tutaj na forum
27 wrz 19:02
wesley: y=4x−17 ?
27 wrz 19:03
wesley: znaczy sie y=4x−15 ?
27 wrz 19:06
===:
"chiba nie"

y−3=−2(x−4) ⇒ y=−2x+11
27 wrz 19:10
Antonni: Dlaczego robisz sobie kolego zarty ?
Myslisz ze dla twojego widzimi sie ktos bedzie sie produkowal ?
Skoro masz napisane ze a=−2 to dlaczego piszsesz u siebie a=4 ? Nie rob kolego jaj
27 wrz 19:14
wesley: okay, znalazłem swój błąd. Dziękuję za pomoc
27 wrz 19:16
===:
chyba za gotowca
27 wrz 19:17