Funkcja liniowa
Antonni:

Na plaszcyznie wspolrzednych dane sa punkty O=(00) A=(12,0) B=(0,5) oraz N=(x,y) N∊AB i N≠A
i N≠B
Rzutami punktu N na os OX i os OY sa odpowiednio punkty M i P
a) Wyznacz rzedna y punktu N jako funkcje odcietej x tego punktu
b) Okresl polowe obwodu prostokata NPOM jako funkcje p(x) odcietej x punktu N
c) Ktora z tych funkcji jest rosnaca a ktora malejaca
d) Czy zbior wartosci funkcji p jest ograniczny
czy funkcja p przybiera wartosc najwiekasza lub najmniejsza ?
e( Oblicz dlugosci odcinkow An i BN w przypadku gdy NPOM jest kwadratem
a) Tutaj chyba nalezy napisac rownanie prostej przechodzacej przez punkty A i B
A=(12,0) B=0,5)
Biore punkt A
| | 5 | | 5 | |
y= − |
| (x−12)= − |
| x+5 i x∊(0,12) |
| | 12 | | 12 | |
b) Obwod prostokata NPOM to 2x+2y czyli polowa obwodu to x+y
Wiec co teraz nalezy zrobic ?
Proszse pomoc w nastepnych podpunktach
27 wrz 18:10
Antonni:
27 wrz 18:35
Adamm: co do c) to masz 2 funkcje liniowe, prymitywne
d) tak, przez odcinek AB
27 wrz 18:45
===:
oczywiście połowa obwodu to x
N+y
N
N leży na znanej już prostej czyli jego współrzędne spełniają równanie tej prostej, zatem:
| | 5 | | 7 | |
zatem połowa obwodu to P= xN− |
| xN+5 ⇒ P= |
| xN+5 |
| | 12 | | 12 | |
i wiadomo, która z funkcji jest rosnąca
27 wrz 18:48
Antonni: Jak mam policzyc b) ?
Wtedy c) napisze bo jedna funkcja jest malejaca ale nie wiem jak bedzie druga
27 wrz 18:50
===:
niefortunnie połowę obwodu oznaczyłem jako P ... jest to np p(x
N)
27 wrz 18:50
Antonni: Dziekuje Ci
=== 
Rosnaca jest z podpunktu b)
27 wrz 18:52
Antonni: wiec w takim razie d)
Zbior ten bedzie ograniczony p(x)∊(5,12)
Chyba nie bedzie wartosci minimalnej i maksymalnej
27 wrz 18:56
Antonni: Z podpunktem e) sobie nie poradze.
27 wrz 18:59
Adamm: czworokąt ten jest kwadratem gdy y=x czyli gdy punkt N ma współrzędne (x,x)
dla równania prostej kl sprawdź kiedy f(x)=x, otrzymasz dany x
myślę że zadanie dalej jest już łatwe
27 wrz 19:08
Antonni: Dobrze . dzieki
27 wrz 19:27
Antonni: Przepraszam ale nie poradzilem sobie z tym podpunktem d)
28 wrz 10:39
Antonni:
28 wrz 11:39
===:
przeczytaj definicję zbioru ograniczonego i wszystko będzie jasne
28 wrz 12:09
Antonni: czesc
=== 
JUz wiem ze nie bedzie wartosci minimalnej i maksymalnej
Bardziej mi chodzi o podpunkt d)
To co napisal
Adamm
| | 5 | | 7 | |
Ktora prosta mam sprawdzic czy y= − |
| x+5 czy y= |
| x+5 |
| | 12 | | 12 | |
I jak to sprawdzic ?
Mozesz cos napisac ? dziekuje .
28 wrz 12:14
===:
no przecież w d) wyraźnie pytają o p(x)
28 wrz 12:17
Antonni: Inaczej ===]
ja moge to zrobic z podobienstwa trojkatow BOa i BPN
ale tego rozwiazania co proponuje to przepraszam ale nie rozumiem .
28 wrz 12:22
Antonni: Bo jesli tak jak piszsesz ze wyraznie pytaja o p(x) to nalezy wziac pod uwage funkcje p(x)=
Teraz jak mam sprawdzic dla jakiego x watosc tej funkcji wynosi x ?
28 wrz 12:28
Antonni: WIdze juz dla jakiego x
dla x=12 f(12)=12
Ale co mi to tak naprawde da ?
jesli cos odpiszsesz to ja odpowiem za chwile bo ide zobaczyc do rodzicow .
28 wrz 12:37
===:
W treści zadania masz, że N≠A N≠B
Funkcję p(x) określona jest zatem dla x∊(0, 12). Sam piszesz to w poście z 18:56.
28 wrz 13:20
Antonni: tak dla x
A po y ? przeciez y∊(0,5) . Moze i to zadanie jest latwe ale dla mnie jest ono troche ciezkie
(matura pojdzie w las

Chociaz je tez piszse nie zwazajac na to ze zamiast pytac o podpunkt e) pytam o d.
Wracajac do podpunktu e)
| | BP | | BO | |
Z rysunku mam ze ΔBPN jest podobny do ΔBOA |
| = |
| |
| | PN | | OA | |
Przyjme ze PN=OP=z
Obliczylem dlugosc odcinka BA =
√122+52=
√169=13
| BN | | BA | | BN | | 13 | |
| = |
| to |
| = |
| po podstaweiniu z do proporcji mam zeBN= |
| PN | | OA | | z | | 12 | |
| | 65 | | 14 | |
AN=BA−BN= 13− |
| = 13− 3 |
| = 9U{3}[17} . |
| | 17 | | 14 | |
Teraz pytanie jak to zrobic sposobem
Adamma ?
28 wrz 18:31
28 wrz 18:32