zbadaj liczbę rozwiązań układu równań w zależności od wartości parametru a
gabi:
1) x+ay=3
ax+4=2a
2) ax+3ay=3
x+ay=a−2
proszę o pomoc ! mam problemy z wyznaczeniem układu oznaczonego w tych równaniach
27 wrz 17:46
piotr: czy tam w 1) jest może 4y?
27 wrz 17:51
gabi: tak
27 wrz 18:10
Antonni: Napewno wyznacznik glowny musi byc rozny od zera .
27 wrz 18:17
Antonni: 1)
|1 a|
|a 4| =W= 4−a2≠0 to a≠2 lub a≠−2
27 wrz 18:23
gabi: wiem wyznacznik gółwny w 2) wynosi a
2−3a i dalej nie wiem jak zrobić

a w 1) wyznacznik gółwny wynosi a
2−4= (a−2)(a+2) wychodzi ze a jest różne od 2 lub a jest
różne od −2
27 wrz 18:23
gabi: tylko mam problem jeszcze z wyznaczeniem niewiadomej x i y z równań
27 wrz 18:24
Antonni: a2−3a≠0 to a(a−3)≠0 to a≠0 i a≠3
Popraw wyzej u mnie ten spojnik lub na i
27 wrz 18:26
Antonni: Przeciez znasz metode wyznacznikowa wiec licz
27 wrz 18:26
gabi: ooo już widzę w czym był problem , dziękuję bardzo
27 wrz 18:28