Udowodnij
Antemer: Jak udowodnić że to równanie jest spełnione tylko dla a=b=c lub a=0,b=0,c=0
a2b2(b−a)+b2c2(c−b)−a2c2(c−a)=0
27 wrz 17:45
jc: Może to pomoże
a2b2(b−a)+b2c2(c−b)+c2a2(a−c)= − (ab+bc+ca)(b−a)(c−b)(a−c) ?
27 wrz 18:01
Antemer: jak do tego doszedłeś

?
27 wrz 18:16
Antemer: Niestety nic nie mogę wymyślić.
27 wrz 18:27
Adamm: nie wiem jak on to zrobił ale można przemnożyć i obliczyć deltę według a na przykład
a potem rozbić to jeszcze bardziej
27 wrz 18:32
Adamm: nieważne, nie wychodzi f. kwadratowa, teraz to zauważyłem
27 wrz 18:32
Adamm: a2b2(b−a)+b2c2(c−b)+c2a2(a−c)=−b2a3+a2b3+b2c2(c−b)+a3c2−c3a2=
=(c2−b2)a3+(b3−c3)a2+b2c2(c−b)=(c−b)(c+b)a3+(b−c)(b2+bc+c2)a2+b2c2(c−b)
teraz np. możesz wyjąć c−b przed nawias, radzę tak spróbować
27 wrz 18:40
jc: Teza zadania jest fałszywa. Podstaw a=1, b=2, c= −2/3.
27 wrz 18:51