rozwiaz rownanie rozniczkowe
dus: 1) Rozwiąż równanie różniczkowe : sinxsiny= −y`cosxcosy
2) Znajdź całkę równanie (1+y2)dx=xydy spełniającą warunek y(2)=1
27 wrz 17:36
ola: 1) w tym pierwszym robię tak:
| sinx | | cosy | |
| dx=− |
| dy |
| cosx | | siny | |
tgx dx=−ctgy dy
∫tgx dx=−∫ctgy dy
−ln|cosx|=−ln|sinx| +c
ln|cosx|=ln|sinx| +c
dobrze? i jak to teraz uproscic, można podzielić ln przez siebie?
27 wrz 23:06
piotr: y(x) =arcsin(c1 cos(x))
27 wrz 23:10
piotr: 2) y(x) = −√c1x2−1 lub y(x) = √c1x2−1
27 wrz 23:12
Jerzy:
W drugim też rozdziel zmienne.
27 wrz 23:17
jc:
sin x sin y= −y` cos x cos y
(sin y / cos x) ' = (y ' cos y cos x + sin y sin x) / cos2 x = 0
sin y / cos x = C
sin y = C cos x
y = asin (C cos x)
28 wrz 00:05