Oblicz nierownosc
Dawid: Oblicz nierówność
Log3x + 3log2 −4 < 0
Trzeba podstawic za Logx t, czyli
t3 + t2 −4 < 0
Zeruje sie dla t=1 czyli (t−1) i co dalej? Moze ktos rozwiazac?
27 wrz 16:33
Antonni: tr3+3t2−4 <0
t=1
wiec podziel teraz (t3+3t2−4) : (t−1) = licz
27 wrz 16:35
Antonni: Po podzieleniu masz t2+4t+4
Teraz juz sam kombinuj
27 wrz 16:44
Dawid: (t2+4t+4)(t−1)<0
t2+4t+4 −> t=−2
t−1 −> t=1
logx=−2 lub logx=1
x=1/100 lub x=10
o to chodzi? dalej parabola z tych dwóch pierwiastków, czy to jest jakby odzielna nierownosc i
po prostu zaznaczyc obydwie na osi?
Dziedzina to x>0, moze ktos podac wynik?
27 wrz 16:57
Antonni: Nalezaloby sie Dawid zastanowic nad tym czy logarytm moze byc liczba ujemna
27 wrz 17:06
Dawid: Skoro dziedzina to x>0 to odpowiedź będzie (1/100, +nieskończoność)
27 wrz 17:21
Antonni: Moj drogi kolega na forum
PW 
Pozdrawiam piszse tak
log
x=−2 (takie zwierze nie istnieje
27 wrz 17:27
Adamm:

(t+2)
2(t−1)<0
rozwiązujesz graficznie, masz t∊(−
∞;−2)u(−2;1)
czyli t<−2 lub −2<t<1
podstawiasz pod t logarytm, rozwiązujesz
Antoni może
27 wrz 17:30
Adamm: jak masz logax gdzie a≠1, a>0 to logax∊ℛ, to dziedzina czyli x>0
27 wrz 17:32
Dawid: Antonni, oczywiście, że istnieje...
W takim razie oblicz mi to: log2(2 podstawie)1/8 ile będzie równy?
oczywiście, że −3...
27 wrz 17:42
Antonni: Przepraszam moj bład .
Mylalem o innym zapisie a napisalem co napisalem .jeszcze raz przepraszam .
27 wrz 18:15