Mnożenie na krzyż
Krakers: Jak pomnożyć to na krzyż?
10 12 − x
−−− = −−−−−−−
5 12
3 13
−−−−−−−− = −−−−−−−−
3 + 12 13 + x
Z góry dzięki!
27 wrz 15:47
Jerzy:
12*10 = 5(12−x)
3(13+x)=13(3+12)
27 wrz 15:48
Krakers: A tak do końca aby otrzymać x?
27 wrz 15:51
Krakers: 120 = 70 − 5x
36 + 3x = 36 + 156
ale to zile tak nie wiem co mam zrobić
27 wrz 15:53
Krakers: 5x = 190
3x = 248
27 wrz 15:54
Jack:
1)
120 =
60 − 5x / + 5x <−dodaje 5x obustronnie
120 + 5x = 60 / − 120 <−odejmuje 120 obustroonie
5x = 60 − 120
5x = − 60 / : 5 <−dziele przez 5 obustronnie
x = − 12
27 wrz 15:55
Krakers: 7x = 438 /7
x = 38
27 wrz 15:55
Jack: @Krakers, nie sluchaj porad Jerzy
natomiast Jerzy juz sluchaj.
27 wrz 15:56
Krakers: Dzięki Jack, tylko dlaczego poprawną odpowiedzią jest 12 a nie − 12?
27 wrz 15:56
Jack: przeciez poprawna to −12.
27 wrz 15:59
Krakers: @Jack mam inny problem, otóż mamy teraz temat z Twierdzenia Talesa, i jest to takie zadanie:
W trójkącie ABC punkt M leży na boku AC, a punkt M − na boku BC. Które z poniższych zadań
wykluczają równoległość odcinków AB i MN?
|MC| = 3, |AM| = 12, |CN| = 3
|MC| = 3, |AC| = 15, |AB| = 20, |MN| = 5
|MC| = 3,|AC| = 15, |CN| = 5, |MN| = 5
|BC| = 20,|AC| = 15, |AB| = 25, |MN| = 5
Proszę o naprowadzenie, wiem jakie są zależności w twierdzeniu Talesa jednak nie rozumiem tego
zadania.
27 wrz 16:06
Omikron: Musisz zastosować tw. odwrotne do tw. Talesa. Sprawdź czy zależności są prawdziwe, jeżeli tak
to proste są równoległe.
27 wrz 16:08
Krakers: OK, ale do tego potrzebuje długości odcinka |BN|, a na krzyż wychodzą mi jakieś dziwne wyniki
27 wrz 16:09
Omikron: To może Jack pomoże, ja teraz rysunków nie mogę zrobić, ewentualnie za dwie godziny jak nikt
nie napisze
27 wrz 16:11
Krakers: Ok, to chwila
27 wrz 16:12
Krakers: |CM| / (|CM| + |AM|) = |CN| / (|CN| + |BN|)
3 / (3 + 12) = 13 / (13 + x)
3(13 + x) = 13(3 + 12) //mnożenie na krzyż
39 + 3x = 180
3x = 180 − 39
3x = 151
x = 50
Czy to jest prawidłowy wynik?
27 wrz 16:15
Krakers:
|CM| / (|CM| + |AM|) = |CN| / (|CN| + |BN|)
3 / (3 + 12) = 13 / (13 + x)
3(13 + x) = 13(3 + 12) //mnożenie na krzyż
39 + 3x = 180
3x = 180 − 39
3x = 141
x = 47
Sorkii, tak powinno być, czy to jest dobrze?
27 wrz 16:17
Antonni: jak ci to ladnie idzie obrazanie ludzi w wirtualu
Ciekawe czy w realu bylbys taki sam . raczej nie bo masz komputer albo komorke a do tego
trzeba troche pomyslec wiec taki zdegenerowany jeszcze nie jestes skoro jeszce myslisz
27 wrz 16:20
Krakers: czekaj czekaj, czyli że
3x = 195
x = 65
Wciąż wydaje się za duże
27 wrz 16:25
Krakers: Czekaj, czekaj, kto usunął mój komentarz podsumowujący jerzego? Czyżby kogoś to ruszyło?
27 wrz 16:26
Krakers: Halo? Pomoże ktoś?
27 wrz 16:37
Omikron: Cierpliwości, za 1,5 godziny odpowiem, chyba że ktoś będzie szybszy
27 wrz 16:43
Krakers: @Omikron dzięki
@Jerzy aha...
27 wrz 16:44
Omikron: W pierwszym przykładzie podstawiałeś |CN|=13, a równa się 3. Wychodzi x=12. Skoro istnieje
długość BN, dla której proste są równoległe, to warunki zadania nie wykluczają tego.
W pozostałych masz podane 4 długości, czyli tutaj już musisz sprawdzić.
| | |MC| | | |AC| | |
2) Sprawdź czy |
| = |
| |
| | |MN| | | |AB| | |
| | |CN| | | |CB| | |
3) |
| =1 czyli tw. Talesa będzie spełnione jeżeli |
| =1 |
| | |MN| | | |AB| | |
| | |MC| | | |MN| | |
Oznacz |CB| i |AB| jako x. Teraz oblicz x z zależności |
| = |
| |
| | |AC| | | |AB| | |
Wychodzi wartość x, dla której wszystkie zależności są spełnione, więc warunki zadania nie
wykluczają równoległości prostych.
4) Oznacz |MC| jako x, |CN| jako y. Oblicz z odpowiednich zależności x i y i sprawdź czy
| | |MC| | | |CN| | |
zależność |
| = |
| jest prawdziwa. |
| | |AC| | | |CB| | |
27 wrz 18:28
Krakers: Wielkie dzięki! Tam mi się pomyliło miało był |CN| = 13 ale już obliczyłem i jest dobrze.
29 wrz 00:05
Omikron:
29 wrz 07:25