Zespolone
Jack: zespolone
√8i = ?
Niech z = √8i
x+iy = √8i
x2 − y2 + 2xyi = 8i
{(x−y)(x+y) = 0
{2xy = 8 −> xy = 4
dla x = y
y = − 2 lub y = 2
dla x = − y
y2 = − 4
i w tym wypadku, co zrobic?
napisac, ze y = 2i ?
Bo chyba szukalismy tutaj rozwiazan w rzeczywistych, chociaz sam nie wiem...
27 wrz 12:33
Janek191:
√8 i = p{8]*
√i = 2
√2 √i =
| | π | |
i = 0 cos α + i sin α ⇒ α = |
| |
| | 2 | |
| | π | | π | |
i = 0 cos |
| + i sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 0,5π | | π | | π | | π | |
w0 = cos |
| + i sin |
| = cos |
| + i sin |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
oraz
| | 0,5 π + 2π | | 0,5π + 2π | | 5 | | π | |
w1 = cos |
| + i sin |
| = cos |
| π + i sin |
| πwwatem |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
z0 = √ 8 i = 2√2*( cos |
| + i sin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | 5 | | 5 | |
z1 = √8 i = 2√2*( cos |
| π + i sin |
| π) |
| | 4 | | 4 | |
27 wrz 12:49
Jack: Janek
Na razie chcialem to zrobic bez postaci trygonometrycznej ;x
no ale dzieki
27 wrz 12:51
27 wrz 12:51
Jerzy: Bez założeń? ani rusz
27 wrz 12:55
Jerzy:
Załóż sobie zimny okład na czoło.
27 wrz 12:56
Antonni: Witaj
J 
Pozdrawiam
Daj spokoj . To nic nie da . Niech sobie pisze .
Ja wiem ze TY masz niebieski nick i to wystarczy .
Jesli nikt nic nie robi to niech tak zostanie . Olej to, zmien nick i sie nie denerwuj .
27 wrz 14:30
Jerzy:
Pozdrawiam
27 wrz 14:37
Antonni: Jack
Moze pamietasz ale ostatnio wyprowadzalem Ci wzor na pierwiastki kwadratowe z liczby
zespolonej
| | a+√a2+b2 | | −a+√a2+b2 | |
u1,2 = ±√ |
| +isgnb√ |
| |
| | 2 | | 2 | |
masz tutaj a=0 b=8>0 wiec sgnb=1
| | 0+√0+64 | | 0+√0+64 | |
piszesz u1,2= ±(√ |
| +i√ |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 8 | | 8 | |
u1,2= ±(√ |
| +i√ |
| )= dokoncz sobie |
| | 2 | | 2 | |
Ja teraz musze wyjechac . jak wroce to jesli nie skonczysz to CI dokoncze
27 wrz 14:51
Jack: pamietam, pamietam
u1,2 = ± (2 + 2i)
wiec
u1 = 2 + 2i
u2 = − 2 − 2i
27 wrz 15:23
Jerzy:
Jack ... Twój układ równań ma dokładnie 2 rozwiązania: x = 2 , y = 2 lub x = −2 , y = −2
27 wrz 15:27
Jack: Jerzy
a co sie dzieje dla x = − y czyli y2 = − 4
to po prostu pisze sprzeczne?
bo x, y ∊ R ?
27 wrz 15:36
Jack: dobra, x,y ∊ R z definicji wiec juz nie bylo pytania

Wszystko jasne.
Dziekuje wszystkim
27 wrz 15:38
Jerzy:
xy > 0 , więc muszą byc tych samych znaków
27 wrz 15:40
Antonni: Jack
Post 15:23
u1 Ok
u2= −2+2i
============
27 wrz 15:59
Jack: ok
27 wrz 16:03
Antonni: Wroc do tego postu gdzie to pisalem i zobacz ze tam jest napisane ze jesli b>0 to masz
rozwiazania 1 i 3
mam troche klopotow ale postaram CI sie w najblizszym czasie wyslac dokladne skany z ksiazki
Albo jesli amsz mozliwosc to wypozycz sobie
Zasady algebry wyzszej Marceli Stark ,Andrzej Mostowski . (tam tez masz to opisane
27 wrz 16:09
Mila:
z=x+iy gdzie x,y∊R
27 wrz 22:40
zef: Jack, jak znajdziesz czas sprawdź gg
27 wrz 22:56
Metis: Dobry wieczór
27 wrz 23:14
Jack: zef
ok
Milu
tak, zapomniałem o tym kompletnie
Metis
Dzień dobry wieczór
27 wrz 23:33